Collectieve letselclaims indienen wordt mogelijk, aldus de Tweede Kamer

Het indienen van collectieve schadeclaims is vooralsnog niet mogelijk. Als de Tweede Kamer haar zin krijgt kan dat binnenkort wel gebeuren. Het wordt dan voor belangenorganisaties mogelijk een collectieve claim te formuleren.

Gepubliceerd op 01 Jan 2017.

Zoals het er momenteel naar uitziet zal onze regering voor 1 februari 2012 met een stappenplan moeten komen welke het doel heeft belangenorganisaties die middelen te verstrekken om een collectieve schade te kunnen claimen. Dit is het gevolg van een motie die op 8 november 2011 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Veelal wordt gedacht aan omvangrijke traumatische gebeurtenissen waarbij veel slachtoffers aanwezig zijn, maar consumenten kunnen ook op grote schaal schade lijden bijvoorbeeld doordat bedrijven via onderlinge afspraken de prijzen hoog houden. Of doordat bedrijven het consumentenrecht op grote schaal overtreden. Deze schade wordt nu veelal niet vergoed. Belangenorganisaties kunnen hier op dit moment weinig aan doen. Zij zijn in de wet expliciet uitgesloten bij het collectief verhalen van schade als de schadeveroorzakende partij geen schikking wil.

De aangenomen motie stelt dat het claimen van claimen via een belangenorganisatie een efficiƫnte en effectieve manier is om schadevergoeding te realiseren. Daarom moet de wet worden aangepast. Het is de bedoeling dat de wetswijziging op 1 januari 2013 ingaat.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliƫnten

,,Voor alles een dikke 9. Bedankt namens mevrouw Langbein.''
de heer Verburgh - 30 Oct 2014


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.