Letselschade door dieren

Nog steeds komt het erg vaak voor, dat een (huis)dier letsel toebrengt aan een mens. “Hij doet niets,” blijkt regelmatig een vergissing. Dieren zijn nu immers onberekenbaar. En het betreft vaak lelijk letsel.

Ook een betrouwbaar dier zoals een paard of een onschuldig ogende hond of kat, kan onverwacht uit de hoek komen. Een enthousiaste hond die u omver duwt of een lelijke beet. De trap of val van een paard. Dit leidt vaak tot nare letsels, soms zelfs met blijvende littekens tot gevolg. En natuurlijk wilt u de eigenaar voor deze gevolgen aansprakelijk stellen.

Aansprakelijkheid bij letselschade, veroorzaakt door dieren Wanneer u letsel oploopt door een dier, is de eigenaar of bezitter van dat dier in eerste instantie aansprakelijkheid (artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek). Dit is ook het geval wanneer de eigenaar of bezitter geen schuld heeft of wanneer het dier is weggelopen.

Bij de aansprakelijkheid van dieren gaat het om de eigen energie van het dier en het onberekenbare karakter. Kortom, een onverwacht handelen van het dier.

In een aantal gevallen is het mogelijk, dat u het juridische verwijt ‘eigen schuld’ krijgt. Het spreekt voor zich, dat dit het geval zal zijn wanneer u een hond uitdaagt. Maar ook voor de berijder van een paard kan dit van toepassing zijn. De ruiter neemt immers een bewust risico om op het onberekenbare dier plaats te nemen. In dergelijke situaties is het mogelijk, dat (een deel) van uw schade voor uw eigen rekening komt.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliënten

,,Dat is goed nieuws en fijn dat we dit nu kunnen afsluiten. Bedankt voor hetgeen jij voor ons hebt gedaan, we zijn er erg tevreden over!''
Erik - 03 Apr 2024


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.