Loonschade: wat houdt dit in?

In de dynamische wereld van werk en bedrijfsvoering is loonschade een uitdaging waar veel bedrijven mee te maken kunnen krijgen. Dit verwijst naar de financiële gevolgen voor werkgevers wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt door een ongeval of letsel op de werkplek. In dit artikel leest u wat loonschade inhoudt, hoe loonschade geclaimd kan worden en hoe Care Letselschade hierbij kan helpen.

Gepubliceerd op 19 Dec 2023.

loonschade betekenis

Wat is loonschade?

Loonschade ontstaat wanneer een werknemer door een ongeval niet meer in staat is om te werken, wat financiële gevolgen heeft voor de werkgever. Deze schade omvat hoofdzakelijk het doorbetaalde loon. Gedurende de eerste 104 weken van ziekte is de werkgever verplicht om minimaal 70% van het laatstverdiende loon door te betalen. Daarnaast heeft de werkgever de verantwoordelijkheid om de uitgevallen werknemer actief te begeleiden bij de re-integratie. De kosten voor re-integratie vallen ook onder loonschade. Het is dus niet alleen een kwestie van loondoorbetaling, maar ook van het faciliteren van een succesvolle terugkeer naar de werkvloer.

Loonschade verhalen werkgever

Loonschade kan niet altijd worden geclaimd door de werkgever. Als een werkgever loonschade wil claimen dan moet een derde partij aansprakelijk worden gesteld. Wanneer een derde partij verantwoordelijk is voor de letselschade en daarmee de oorzaak is van de resulterende loonschade, biedt de wet de werkgever de mogelijkheid om de daarmee gepaard gaande kosten te verhalen op de aansprakelijke partij. Een aansprakelijke derde partij kan bijvoorbeeld een automobilist zijn waarbij de schuld lag tijdens een verkeersongeval met de werknemer. Loonschade kan niet geclaimd worden wanneer de werkgever zelf aansprakelijk is voor de schade van de werknemer.

Hoe kunt u loonschade claimen?

Om de loonschade te claimen, is het noodzakelijk dat degene die verantwoordelijk is voor het ongeval van de werknemer aansprakelijk wordt gesteld. Een nauwkeurige aanpak is essentieel om te voorkomen dat de werkgever schadevergoeding misloopt. Het proces van het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijke partij kan namelijk zeer ingewikkeld zijn. Hiervoor is het van belang dat u zelf de administratie goed bijhoudt. Zorg dat alle salarisstroken, facturen en kosten voor het re-integratie proces worden bewaard.

Een van de lestelschade specialisten van Care Letschade kan u helpen met het claimen van de loonschade. Neem contact met ons op en vertel ons meer over de loonschade. U kunt vertrouwen op deskundig en kosteloos advies. Meer informatie vindt u op onze pagina loonschade als gevolg van letselschade.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliënten

,,Bij deze even een SCHOUDER KLOP aan jullie team. Ik ben zeer tevreden over de afhandeling van mijn zaak. Ik zal zeker wanneer het nodig zou moeten zijn weer gebruik gaan maken van jullie diensten. En zal dan ook wanneer er gevraagd wordt jullie aan bevelen. Bedankt voor de goede zorgen en afhandeling van de zaak waar ik zelf niet aan begonnen was. Jullie zijn nog niet van mijn af ik zie jullie.''
De heer Duijf - 30 Jan 2019


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.