Wat is smartengeld?

Een ongeval kan naast fysieke schade, helaas ook diepgaand emotioneel leed veroorzaken. In beide gevallen komt het begrip 'smartengeld' om de hoek kijken als een vorm van compensatie. In dit artikel wordt er duidelijk wat smartengeld precies inhoudt, wanneer u recht heeft op smartengeld en hoeveel smartengeld u kunt verwachten.

Gepubliceerd op 23 Jan 2024.

wat-is-smartengeld

Smartengeld betekenis

Smartengeld vertegenwoordigt een vergoeding voor de emotionele schade die voortvloeit uit een ongeval. Ook wel immateriële schade genoemd, die niet direct zichtbaar is en moeilijk in concrete financiële termen te waarderen valt. Het vaststellen van een passend bedrag is vaak een uitdaging. Het recht op immateriële schadevergoeding is beperkt tot het directe slachtoffer. In gevallen waarin een derde (zoals een getuige of iemand die emotioneel geraakt is door het incident) schade heeft geleden, spreekt men van shockschade of affectieschade. Voor deze situaties bestaan aparte regelingen.

Wanneer heeft u recht op smartengeld?

Volgens de wet heeft u recht op smartengeld als u slachtoffer bent geworden van letselschade (waaronder ook psychische schade valt) door de schuld van een ander. Dit geldt bijvoorbeeld na een ongeval. Het is echter essentieel dat u kunt aantonen dat de schade direct is veroorzaakt door het specifieke ongeval en door de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt. In de meeste gevallen kan de veroorzaker van het ongeval een beroep doen op een verzekering, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een autoverzekering.

Hoeveel smartengeld krijgt u?

Het te verwachten smartengeld kan variëren tussen € 100,- en € 250.000,-. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere de aard en ernst van het opgelopen letsel, de mate van herstel, de duur en intensiteit van de revalidatie en de invloed van het letsel op uw sociale leven, werk, hobby's en liefdesleven. Bij het berekenen van het smartengeld wordt gekeken naar bedragen die eerder in vergelijkbare gevallen zijn toegekend, waardoor de uiteindelijke compensatie afhankelijk is van precedenten in soortgelijke situaties. De ANWB geeft jaarlijks de ‘Smartengeldgids’ uit, waarin enkel uitspraken van rechters zijn opgenomen. Dit vormt meestal de leidraad voor de beoordeling van de omvang van het smartengeld waar een specifiek slachtoffer recht op heeft.

Komt u in aanmerking voor smartengeld?

Een letselschade bedrijf kan u helpen om uw smartengeld te claimen wanneer u daar recht op heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op en vertel ons meer over het incident als gevolg waarvan u onder andere smartengeld wilt claimen. U kunt vertrouwen op deskundig en kosteloos advies van een van onze letselschade specialisten.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliënten

,,Wat een goed bericht zo vlak voor het weekend. Heel erg bedankt voor de goed afwikkeling van ons dossier. Wij zullen van het weekend de recensie schrijven op de facebook pagina. Mochten we in de toekomst onverhoopt in een soortgelijke situatie terechtkomen, zullen we wederom contact opnemen.''
Frank en Nathalie - 25 Nov 2016


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.