Aansprakelijkheid wegbeheerder: hoe zit dat?

Wegbeheerders spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van onze wegen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van wegen om ervoor te zorgen dat weggebruikers zich veilig kunnen verplaatsen. Echter, wanneer gebrekkig wegbeheer leidt tot ongevallen en letselschade, is de vraag wie er aansprakelijk is. In dit artikel wordt de aansprakelijkheid van de wegbeheerder duidelijk gemaakt en bespreken we hoe letselschade bedrijven kunnen helpen in deze situaties.

Gepubliceerd op 07 Dec 2023.

wegbeheerder aansprakelijk stellen

Wanneer is wegbeheer aansprakelijk?

Het gebeurt regelmatig dat een wegbeheerder aansprakelijk wordt gesteld na een incident op de weg, bijvoorbeeld door het rijden op een kapot wegdek of door gladheid of olie op de weg. Het gebrekkige wegdek moet dan wel gevaar opgeleverd hebben om de wegbeheerder aansprakelijk te kunnen stellen. De wegbeheerder is namelijk aansprakelijk voor de schade wanneer een weggebruiker (bij normaal weggedrag) een gevaar en risico op schade zal ondervinden.

Toch zijn er een aantal uitzonderingen. De wegbeheerder is niet aansprakelijk indien hij de schade niet kon voorkomen, bijvoorbeeld doordat het gebrek volledig onverwacht optrad en de wegbeheerder nog geen mogelijkheid heeft gehad om het te herstellen. Verder is de wegbeheerder niet aansprakelijk zodra er ontoereikende financiële middelen zijn om verdere onderhouds- of controlemaatregelen te treffen.

Wegbeheerder aansprakelijk stellen

Voor het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder moet er in een brief vermeld worden hoe het incident is ontstaan. Hiervoor is het belangrijk om bewijs te verzamelen, maak foto’s van het gebrek aan de weg. Licht verder in de brief toe hoe het ongeluk gebeurd is, de toedracht ervan en wat de schade is die door het ongeluk is ontstaan.

Wat kan een letselschade bedrijf doen bij het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder?

Een letselschade bedrijf kan helpen om uw schadevergoeding te claimen bij een incident door gebrekkig wegdek. Neem contact met ons op en vertel ons meer over het incident. U kunt vertrouwen op deskundig en kosteloos advies van een van onze letselschade specialisten.

Meer informatie vindt u op onze pagina letselschade door een slecht wegdek of letselschade door gladheid of olie op de weg.

Bel mij terug

Vul dit formulier in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.


Waardering van cliënten

,,ik ben zeer tevreden over jou werk en heb jullie aan een klant van mij geadviceerd .nogmaals bedankt''
Sasha Pouwels - 13 Apr 2018


Gratis advies

Heeft u gratis advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.